Палестинци нахлуха в Израел чрез разрушената ограда на границата днес. 

...
Палестинци нахлуха в Израел чрез разрушената ограда на границата днес. 
Коментари Харесай

Ескалира напрежението между Израел и Хамас - палестинци нахлуват през разрушената ограда

Палестинци нахлуха в Израел посредством разрушената ограда на границата през днешния ден. 

Заснето е видео по какъв начин нападателите, част от които са въоръжени, честват, качени на танк. Смята се, че той принадлежи на еврейската страна.

Въоръжените мъже от ислямистката организация пресичат границата с тежък залп от ракети, които изстрелват от линията Газа.

По-рано през днешния ден в изненадваща интервенция палестинското придвижване " Хамас " изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени вреди в редица израелски обитаеми места. 

Военният пълководец на палестинската формация " Хамас " Мохамед Дейф разгласи началото на " военна интервенция " против Израел в изказване тази заран, откакто десетки ракети бяха изстреляни от линията Газа, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция. Въоръжени бойци на " Хамас " са проникнали на израелска територия, като при конфликтите е бил погубен един израелски национален фаворит. ма и починали десетки цивилни и ранени при ракетните удари.

Военният отговор на Израел не закъсня - стартира да нанася въздушни удари по цели на " Хамас " в линията Газа. " Ние сме във война ", разгласи министър председателят Нетаняху, " Война, в която ще победим ".

Целта на палестинската интервенция, почнала рано сутринта, е да се постави завършек на израелските " нарушавания ", сподели Дейф в малко, авансово записано изказване.

Масираното ракетно нахлуване от линията Газа тази заран бе изненада. Напоследък обстановката в региона още веднъж се изостри, изключително в окупирания Западен бряг. От четвъртък насам четирима палестинци починаха при набези или конфликти с армията.

Агенциите оповестиха, че въоръженото крило на " Хамас " е изстреляло стотици ракети по Израел от линията Газа. Така се постави завършек на помирение, което беше значително спазвано след траялата пет дни борба сред Израел и палестинците от Газа през месец май.

При най-сериозната отдавна ескалация на израелско-палестинския спор въоръжени бойци на Хамас са преодолели граничната ограда сред израелската територия и линията Газа и са проникнали в израелски общини - с изключение на ракетните удари.

Израелската войска стартира да нанася въздушни удари по линията Газа след офанзивата на Хамас.

В малко изказване израелската войска удостовери, че няколко десетки израелски бойни самолети нанасят удари по цели на Хамас в линията Газа.

Израелският министър на защитата Йоав Галант съобщи по време на съвещание на израелския кабинет по сигурността, че Хамас е почнал война против Израел и даде обещание, че Израел ще победи в тази война.

Галант акцентира, че Хамас е позволил огромна неточност като е направил масиран ракетен обстрел от линията Газа по Израел по-рано тази заран, при което почина израелска гражданка.

Същевременно израелската войска сподели, че нейни военни водят сухопътни сражения в няколко обитаеми места към линията Газа против бойци, които са проникнали на израелска територия по суша и по море.

Военният министър утвърди мобилизацията на резервисти, заяви говорителка на министерството след масираните ракетни удари против Израел от линията Газа. Това би трябвало да бъде направено " в сходство с условията на израелските сили за защита ", добави тя.

Най-малко 22 цивилни израелци са били убити при офанзивата на Хамас, оповестява израелската телевизия Ен 12 Нюз, представена от Ройтерс, като се базира на службите за спешна помощ. 

Според израелската медия Решет 13 нюз пък петима палестински бойци са били убити в израелския град Сдерод, а някои къщи в граничния с линията Газа град са били подпалени.

Същата израелска медия оповестява и, че палестински бойци държат за заложници израелци в израелския южен град Офаким, съобщи Ройтерс.

Израелски политик е бил погубен при престрелка с нападатели, пристигнали от линията Газа, съобщи Франс прес, като се базира на израелските локални управляващи.

Жертвата е ръководител на районен съвет, сплотяващ няколко обитаеми места в Израел, които са гранични със североизточната част на линията Газа. Жертвата бе разпозната като Офир Либещайн, се споделя в изказване на регионалния съвет на Шаар Негев, който разяснява, че мъжът е бил погубен при престрелка с терористи.

След началото на палестинските ракетни удари тази заран стотици поданици на североизточната част на линията Газа са почнали да напущат домовете си, съобщи Франс прес. Мъже, дами и деца, пренасящи персонални движимости и одеяла се насочва към вътрешността на линията.

Израелците в регионите към линията Газа са призовани да си стоят в домовете и да следват напътствията на управляващите.

Израелски медии оповестиха, че въоръжени мъже са разкрили огън по минувач в израелския град Сдерот, в Южев Израел. Кадри в обществени медии демонстрират, както наподобява, конфликти, по градски улици, и въоръжени мъже с джипове обикалящи из полета.

В телефонен диалог с израелската медия Ен 12 Нюз от Нир Оз, израелски кибуц покрай Газа, израелка, представяща се като Дорин, описа, че въоръжени мъже са нахлули в дома й и се пробва да отворят бомбоубежището, в което тя се укрива. Жената обезверено моли за помощ и споделя, че мъжът й към този момент съумява да държи вратата на бомбоубежището затворена. Жената споделя за отекваща пукотевица в къщата, съобщи Ройтерс.

Ни " сме във война ", съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху във видеообръщение към сънародниците си, представен от международните организации.

Премиерът увери, че неговата страна ще победи в тази война и че врагът й ще заплати невиждана цена за подетата против Израел офанзива.

Това изказване той направи от щаб квартирата на израелската войска в Тел Авив.

Европейски Съюз осъжда недвусмислено офанзивите на Хамас против Израел, съобщи посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борелс.

" Следим с безпокойствие новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено офанзивите на Хамас. Това ужасяващо принуждение би трябвало да бъде прекъснато неотложно. Тероризмът и насилието не позволяват нищо ", съобщи Борел в обръщение в Екс. " Европейски Съюз показва солидарността си с Израел в тези сложни моменти ", добави той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро офанзивите против Израел, осъществени от линията Газа.

" Силно съдя безразборните, подхванати, против Израел и неговия народ тази заран за всяване на гнет и възникване на принуждение против почтени жители ", разяснява Мишел в Екс.

" В мислите си съм с всички жертви ", добави той и изрази солидарността на Европейски Съюз с израелския народ в този отблъскващ миг.

Германия осъжда изрично терористичните офанзиви, идващи от Газа против Израел, съобщи немският външен министър Аналена Бербок. Тя сподели, че Германия е изцяло солидарна с Израел и с неговото право, обезпечено от интернационалното законодателство, да се пази против тероризма.

Франция осъжда с най-голяма неотстъпчивост терористичните офанзиви против Израел, се споделя в изказване на френското министерство на външните работи.

Париж показва цялостната си взаимност с Израел и с жертвите на тези офанзиви и удостоверява още веднъж отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел, се споделя в изказването.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди терористичните офанзиви против Израел, които се правят в този момент, и изрази цялостната си взаимност с жертвите и с техните фамилии.

Италия поддържа правото на Израел да се пази против бруталната офанзива, която се прави на нейна територия, пък се споделя в изказване на италианското държавно управление.

Рим осъжда с най-голяма неотстъпчивост терора и насилието, които в този момент се правят против почтени цивилни. " Терорът няма да надделее в никакъв случай. Ние поддържаме правото на Израел да се пази ", се споделя в изказването.

Лондон осъжда ужасяващите офанзиви на Хамас против Израел, съобщи Франс прес, като се базира на изказване на английския външен министър Джеймс Клевърли.

" Англия ще поддържа постоянно правото на Израел да се пази ", добави министърът в Екс.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес също осъди офанзивите от линията Газа против Израел, които назова терористични и изрази солидарността на Испания с жертвите на това нахлуване.

Украйна съобщи поддръжката си за Израел в нейното право да се пази и осъди твърдо терористичните офанзиви, които са в ход против еврейската страна, включително и изстрелването на ракети против цивилни в Йерусалим и Тел Авив, се споделя в изказване на украинското министерство на външните работи.

" Изразяваме нашата поддръжка за Израел в нейното право да се пази и да пази народа си ", се добавя в текста

Русия прикани за въздържаност след офанзивите на Хамас против Израел.

" Ние сме в контакт с всички в този момент. С израелците, с палестинците и с арабите ", съобщи Михаил Богданов, заместник-министър на външните работи и емисар на Кремъл за Близкия изток и Африка.

Москва, която е близка по едно и също време и с Израел и с палестинския лагер, съобщи, че е сюрпризирана от това утежняване на напрежението.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прикани Израел и палестинците към въздържаност и да заобикалят враждебни дейности, които могат да влошат обстановката.

" Ние призоваваме всички страни към въздържаност. Те би трябвало да се въздържат от нападателни дейности ", сподели Ердоган по време на конгреса на своята Партия на справедливостта и развиването в Анкара.

Гърция и Кипър осъдиха изрично масираното нахлуване с ракети, които тази заран извърши палестинското придвижване Хамас.

" Безусловно осъждаме терористичните набези против Израел. Израел има право на самоотбрана ", съобщи гръцкият министър на защитата Никос Дендиас, представен от АНА-МПА.

В известие на гръцкото външно министерство в платформата Екс се споделя, че " Гърция стои на страната на Израел и показва надълбоко безпокойствие от тази неприемлива ескалация на насилието ".

Кипърското министерство на външните работи и посолството на Кипър в Израел също осъдиха нападението.

В обява в Екс министерството осъжда " ужасяващото навлизане на терористи от Хамас от Газа в Израел и хилядите безразборни офанзиви с ракети против цивилни ", съобщи КНА. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР